Sağlıklı Yaşam Rehberi

Yaşlandıkça Kilo Aldıran Gizli Faktörler

yaşlı Kilo

Hepimiz metabolizmanın yaşla birlikte yavaşladığını duyduk, ancak çok az insan bunun ne anlama geldiğini ve bizi nasıl etkilediğini tam olarak biliyor. Görünen o ki, yaşlandıkça kilo almaya başladığınızda metabolizmanızın suçu yok. Bunun size olmasının üç nedeni daha var, bu yüzden onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yaşınız ne olursa olsun formda kalmak istiyorsanız onlardan nasıl kaçınacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Her Şey Egzersizlerle İlgili Değil

Egzersiz kilo vermenin büyük bir parçasıdır, ancak yedikleriniz de öyle. Egzersizin yalnızca spor salonu egzersizleriyle sınırlı olmadığını unutmayın; yürüyüş yapmak, çocuklarınızı okula götürmek ve ev işleri yapmak gibi aktiviteleri de içerir. Gün boyunca aktif kalırsanız, hiç düşünmeden fazladan kalori harcarsınız! Ne kadar aktif olursanız, sadece kaslarınız güçlenip iyi görünmekle kalmaz, aynı zamanda enerji seviyeniz de artar.

Metabolizma Değişiklikleri – İştahınızı Nasıl Etkiler?

Herhangi bir yaşta, insanlar yaşlandıkça kas kütlesini kaybetme eğilimindedir. Bu, metabolizmanın azalmasına yol açarak kilo almayı kolaylaştırır. Vücudumuz ayrıca daha az leptin üretir – bize ne zaman tok olduğumuzu söyleyen bir hormon – gençken ürettiklerinden daha az. Bu iki değişikliği birleştirirseniz iştahınız artar, bu da aşırıya kaçmayı kolaylaştırır.

Vücuttaki Fizyolojik Değişiklikler

Daha gençken, vücudumuz güçlüdür ve fazla yağlardan çabucak kurtulma yeteneğine sahiptir. Ancak orta yaşa geldiğimizde işler değişmeye başlar. Daha az aktif hale geliriz, bu da kalorileri o kadar hızlı yakmadığımız anlamına gelir. 40’lı yaşlarınızın bir noktasında, birkaç kilo fazla taşımanın sadece utanç verici olmadığını, sağlıksız da olabileceğini fark edebilirsiniz. Yağ dokusu vücudunuza yayılmaya başlayabilir ve diyabet, kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uyku Yoksunluğu

Satchin Panda’ya göre, uykusuz insanlar yemek yediklerinde, iyi dinlendiklerinde tüketeceklerinden daha fazla kalori tüketmeye eğilimlidirler. Uyku yoksunluğu, günün hangi saatinde olursa olsun, iştah artışına ve karbonhidrat ve şeker isteğine neden olan hormonal değişikliklere neden olabilir.

Sindirim Problemleri

Yaşlandıkça, sindirim sisteminiz daha az verimli hale gelir. Sindirim ağzınızda çiğneme ile başlar. Yaşlandıkça, dişlerimiz ve çenemiz yıpranır, bu da iyi çiğneme ve yiyecekleri düzgün bir şekilde parçalama yeteneğimizi etkiler. Bu, yiyeceklerin zayıf sindirimine yol açar ve ayrıca yaşlı erişkinlerde kilo alımına neden olabilir.

İlaçlar

Yaşlanıyor olsanız da, daha yavaş bir metabolizmaya ve artan kilo alma riskine katlanmak zorunda değilsiniz. Birkaç ilaç, özellikle tip 2 diyabet, psikiyatrik bozukluklar ve kardiyovasküler hastalığı tedavi etmeye yönelik olanlar, kilo alımı ile ilişkilidir. Düzenli olarak herhangi bir reçete alıyorsanız, genel sağlığınızı nasıl etkileyebilecekleri konusunda doktorunuza danışın ve beklenmedik kilo değişikliklerine dikkat edin. Ve nasıl ya da ne yediğiniz veya ne kadar fiziksel aktivite yaptığınız konusunda herhangi bir değişiklik yapmadan önce daima doktorunuzla konuşun.

Duygusal Sorunlar – Stres ve Depresyon

Stresli olduğumuzda, yağ ve şeker oranı yüksek, kilo almamıza neden olan rahat yiyecekler yeme eğilimindeyiz. Ayrıca depresyonda veya üzgün olduğumuzda kendimizi rahatlatmak için fazla yemek yeriz.